Ervaringen

Op deze pagina vind je ervaringen van bezoekers en vrijwilligers van Repaircafé Ede-Bennekom.

 

Vrijwilliger Bert: “Soms ben je langer bezig met bedenken hoe je een apparaat uit elkaar haalt, dan de tijd die het kost om het probleem te verhelpen.”

Een meneer brengt zijn 10 jaar oude stofzuiger, die de geest heeft gegeven. Meneer is zelf best handig en heeft geprobeerd hem open te krijgen om te kijken wat er aan de hand is. Dat viel echter niet mee. Vrijwilliger Bert beaamt dit. “Soms ben je langer bezig met bedenken hoe je een apparaat uit elkaar haalt, dan de tijd die het kost om het probleem te verhelpen.”
Het euvel is in dit geval in een mum van tijd gevonden: er zit een draadje los. Bert pakt een soldeerbout en de klus is in een paar minuten geklaard. De stofzuiger wordt weer in elkaar gezet wat weer een behoorlijke klus is, ook omdat de stekker ineens niet meer vanzelf oprolt, iets wat hij voor de reparatie wel deed. De stofzuiger wordt weer ontmanteld en Bert prutst net zolang totdat ook dat weer verholpen is. Een tevreden bezoeker gaat huiswaarts met een stofzuiger die hopelijk nog jaren meegaat.


Reisgezel

Een oudere dame komt langs met haar reiswekkertje. De batterijen vallen er elke keer uit omdat een klemmetje is afgebroken. Een vrijwilliger van het Repaircafé lukt het om het afgebroken klemmetje te solderen, zodat de batterijen nu weer blijven zitten. Mevrouw: “Ik ben er erg blij mee. Dit wekkertje heb ik al zo’n dertig jaar. Ik neem het altijd mee als ik op reis ben. Het is klein en praktisch. Het is inmiddels ook een stukje van mijn levensgeschiedenis.” Overigens komt mevrouw wel vaker langs: “Laatst heb ik nog een broek laten inkorten.”

 


Techneuten onder elkaar

Een meneer komt langs met zijn Expresso-apparaat dat lekt. Meneer is zelf techneut en heeft het apparaat al open gehad, maar kon het probleem niet verhelpen. De vrijwilliger gaat op zoek naar de oorzaak en diverse collega-vrijwilligers kunnen het niet laten om mee te kijken en suggesties aan te reiken. Uiteindelijk blijkt dat het apparaat niet gerepareerd kan worden omdat een bepaald onderdeel niet meer te bestellen is.
Als je nu denkt dat het verhaal afgelopen is, nee dus! Het apparaat is nu afgeschreven en kan dus zonder gevaar voor beschadiging lekker uit elkaar gehaald worden om eens helemaal goed van binnen te bekijken. Diverse vrijwilligers en de bezoeker buigen zich over het apparaat. Het is duidelijk dat techniek hun gezamenlijke passie is. “Fantastisch hoe zo’n apparaat in elkaar zit, hoe krijgen ze het voor elkaar”, zegt vrijwilliger Lex enthousiast.


Modern speelgoed

Het gebeurt wel eens dat iemand een oud stuk speelgoed komt laten repareren zodat de volgende generatie ermee kan spelen. Maar ook modern speelgoed gaat helaas kapot. Een meneer brengt de Hooverboard van zijn kleindochter. Het ding doet het niet meer. Samen met vrijwilliger Lex gaat de bezoeker aan de slag om het stuk speelgoed open te krijgen. Van binnen ziet het er behoorlijk ingewikkeld uit. De heren proberen te ontdekken wat de storing veroorzaakt, maar komen er samen niet uit. Ze besluiten om de zaak weer dicht te maken. Afgesproken wordt dat meneer eerst thuis de hooverboard nog eens helemaal gaat opladen en dan terugkomt om nog eens veder te kijken wat het probleem kan zijn.


 

Reparatie bijeenkomsten

Repair Café in De Meerpaal

12/10/2023 | 13:00 - 15:30
Buurthuis De Meerpaal

Repair Café in De Ontmoeting

14/10/2023 | 10:00 - 12:30
De Ontmoeting

Repair Café in de Kolk

21/10/2023 | 10:00 - 12:30
Wijkcentrum De Kolk

Repair Café nieuws

Donateur worden?

Dat kan!

Repair Café Ede-Bennekom heeft je donatie hard nodig. Want zonder financiële steun is het niet mogelijk om het Repair Café een vaste plaats in de samenleving te geven. Iedereen die van repareren houdt, kan donateur worden. Doe het vandaag nog!