Eerste keer Repair Café in het Marnix College

mARNIX3

Afgelopen woensdagmiddag, 13 december vond voor de eerste keer een Repair Café bijeenkomst plaats op het Marnix College. Deze Edese school voor leerlingen in het voortgezet onderwijs organiseert sinds het schooljaar 2020-2021 de zogenoemde Marnixuren. Alle leerlingen uit de onderbouw mogen twee uur per week zelf invullen. Hiermee wil de school de leerlingen uitdagen om iets te leren wat je tijdens normale lesuren niet leert.

Op de woensdagmiddag kunnen de leerlingen kiezen uit allerlei extra modules die worden aangeboden. Deze woensdag werd in samenwerking met het Repair Café Ede-Bennekom een reparatiebijeenkomst georganiseerd. Onder de deskundige begeleiding van de reparateurs van het Repair Café repareerden leerlingen diverse defecte apparaten van medeleerlingen, ouders en docenten. Het Marnix College kiest voor deze module om leerlingen bewust te maken dat je iets wat kapot is niet zo maar weg moet gooien. Repareren is veel duurzamer. Zo kan de levensduur van apparaten flink verlengd worden. De ervaren reparateurs lieten de leerlingen zien hoe je een diagnose stelt en hoe je op een veilige manier zelf een apparaat open kunt schroeven.

Door de leerlingen die zich voor deze les hadden aangemeld, werd onder andere gesleuteld aan een bureaulamp, een schuurmachine, een keukenmixer, een lekkende koffiezetter, een trimmer en een melkkoker. Een van de leerlingen repareerde zelf met hulp van een klasgenoot de remkabel van zijn fiets. Voor een aantal leerlingen was dit de eerste keer dat zij een schroevendraaier ter hand namen. Voor hen was het soms wel spannend om iets uit elkaar te halen. De leerlingen vinden dat ze deze middag veel hebben geleerd en kijken uit naar het volgende Repair café op woensdagmiddag 10 januari.

Laura en Keanu verhelpen een lekkage aan een koffiezetter.

Pieter repareert de bureaulamp van een van de docenten van het Marnix

Aarnout leert Timo met een striptang de mantel van een kabel te verwijderen.

Reparatie bijeenkomsten

ENKA-kantine


03/07/2024 | 19:00 - 21:00

De ENKA-kantine

Repair Café in De Meerpaal


11/07/2024 | 13:00 - 15:30

Buurthuis De Meerpaal

Repair Café in De Ontmoeting


13/07/2024 | 10:00 - 12:30

De Ontmoeting