Eerste Repair Café in kantinegebouw ENKA

IMG_0521

Woensdagavond 6 maart opende wethouder Arnold Versteeg de nieuwe locatie van het Repair Café in het kantinegebouw ENKA. Het was een geslaagde avond met veel bezoekers en vele succesvolle reparaties.

Nog voordat de wethouder was gearriveerd, stond er een rij met bezoekers voor de deur. Zij hadden een breed scala aan artikelen bij zich: van een verticuteermachine tot een satellietontvanger, een broodmachine, een combi-magnetron en ga zo maar door. Na een kort openingswoord door Pieter van Leusden namens de stichting, werd het Repair Café symbolisch geopend door wethouder Versteeg. Hij overhandigde een kapotte handschoen aan vrijwillig kledingreparateur Joke Kranendonk, die vervolgens met deze eerste reparatie aan de slag ging.  De heer Versteeg keek vervolgens geïnteresseerd toe hoe zij vakkundige de losse naad weer vast stikte. Joke vertelt: “De meeste mensen weten inmiddels dat onze vrijwilligers alle mogelijke apparaten repareren. Minder bekend is dat we ook kledingreparaties uitvoeren.” Nadat de heer Versteeg de gerepareerde handschoen terug had ontvangen, sneed hij samen met Pieter van Leusden twee feestelijke taarten aan.
Bij een Repair Café gaat het niet alleen om repareren. Een Repair Café moet ook een gezellige ontmoetingsplaats zijn. De sfeer in het ENKA kantinegebouw was uitstekend. Dennis Janse en Henri Spijkerboer van het wijknetwerk ENKA hadden alles in het werk gesteld om te zorgen dat dit eerste Repair Café een succes werd.

Resultaten
Er werden 17 reparaties uitgevoerd. Daarvan voerde Kranendonk maar liefst 5 geslaagde kledingreparaties uit. De andere vrijwilligers kregen 12 apparaten te repareren. Slechts twee reparaties waren niet succesvol. Een opmerkelijk hoge score. Bij de 3.000 Repair Cafés wereldwijd is het gemiddelde slagingspercentage 60%. Deze avond stak daar ver boven uit. Zo is voorkomen dat voor honderden euro’s aan kleding en apparaten is weggegooid.

 

Right to Repair
Helaas zijn nog niet alle apparaten die in Europa op de markt zijn, goed te repareren en soms zijn vervangingsonderdelen enorm duur. Samen met een aantal andere organisaties proberen de Repair Cafés Europese politici te overtuigen dat fabrikanten hun apparaten beter repareerbaar maken. ‘Wij noemen dat RIGHT TO REPAIR’, zegt Pieter van Leusden. Ook wethouder Versteeg vindt het een belangrijke zaak dat minder apparaten op de afvalberg belanden. “Door jullie inspanningen wordt het eerste leven van apparaten aanzienlijk verlengd. De gemeente Ede heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom steunen wij het Repair Café. Doordat op 6 plaatsen in Ede Repair Cafés gehouden worden, kan iedereen in Ede binnen loop- of fietsafstand een Repair Café bezoeken.”

Tenslotte
Iedere eerste woensdagavond van de maand is het Repair Café in de ENKA kantine van 19:00 uur tot 21.00 uur geopend. Op woensdagavond 20 maart start het Repair Café met een tweede nieuwe locatie, namelijk in Het Kernhuis. Wie een kledingstuk of apparaat wil laten repareren kan op de website www.repaircafe-ede.nl  zien, waar en wanneer een Repair Café in de buurt geopend is. Via de website kan men zich ook aanmelden als vrijwilliger. Iedereen is welkom! Op dit moment is vooral veel behoefte aan extra collega’s voor Kranendonk; mensen die handig zijn met naald en draad.

Reparatie bijeenkomsten

Repair Café in De Meerpaal


12/12/2024 | 13:00 - 15:30

Buurthuis De Meerpaal

Repair Café in De Ontmoeting


14/12/2024 | 10:00 - 12:30

De Ontmoeting

Het Kernhuis


18/12/2024 | 19:00 - 21:00

Het Kernhuis