Nieuwe locaties voor het Repair Café

ENKA-kantinegebouw

Vanaf maart breidt het Repair Café uit met twee nieuwe locaties, de ENKA kantine en Het Kernhuis. Op deze manier wil het Repaircafé Ede-Bennekom het repareren van spullen voor nog meer inwoners toegankelijk maken.

Pieter van Leusden is bestuurslid van Repaircafé Ede Bennekom. Hij vertelt: “Het Repair Café wil dat iedere inwoner van Ede in zijn eigen wijk spullen kan laten repareren. Tot nu toe repareren we in Ede in de buurtcentra De Meerpaal en De Kolk en in Bennekom in de Ontmoeting. Vanaf maart starten we in de ENKA-kantine en Het Kernhuis. Omdat er in deze wijken veel jonge gezinnen wonen, hebben we besloten om de bijeenkomsten op woensdagavonden te plannen”.

Het Repaircafé in de ENKA kantine zal plaatsvinden op iedere 1e woensdagavond van de maand en in het Kernhuis op iedere 3e woensdagavond van de maand. Voor beide locaties geldt dat om 19:00 uur gestart wordt en dat het Repaircafé om 21.00 uur de deuren sluit. Tot 20:30 uur worden nieuwe reparaties aangenomen.

De Repair Cafés in Nederland worden steeds populairder. De bijeenkomsten worden heel goed bezocht. De slogan is: WEGGOOIEN? MOOI NIET! Het is veel duurzamer om een apparaat te repareren dan weg te gooien en een nieuwe te kopen. Bovendien wordt op deze manier veel geld bespaard. De vrijwilligers repareren gratis. Om de kosten te dekken vraagt het Repair Café aan bezoekers wel een vrijwillige bijdrage.

Het eerste Repair Café werd in 2009 door milieujournaliste Martine Postma in Amsterdam geopend. Inmiddels zijn er wereldwijd 3.000 Repair Cafés, zelfs in India en Japan. Pieter van Leusden: “Tien jaar geleden opende het eerste Repair Café in Ede. Vorig jaar werden er naar schatting 750 reparaties uitgevoerd, waarvan 60% met succes. Hierdoor verdwenen zo’n 400 stofzuigers en koffiezetapparaten minder op de afvalberg in Ede. Wij raden dan ook iedereen aan: weggooien kan altijd nog. Kom eerst langs bij het Repair Café.”

 

Reparatie bijeenkomsten

ENKA-kantine


03/07/2024 | 19:00 - 21:00

De ENKA-kantine

Repair Café in De Meerpaal


11/07/2024 | 13:00 - 15:30

Buurthuis De Meerpaal

Repair Café in De Ontmoeting


13/07/2024 | 10:00 - 12:30

De Ontmoeting