Repair Café Praxis groot succes!

repaircafe

Afgelopen zaterdag 24 oktober van 10:00 uur tot 15:00 uur heeft het Repair Café een reparatiebijeenkomst georganiseerd bij de Praxis. Een unieke samenwerking met veel positieve kanten.
Het Repair Cafe Ede te gast bij Praxis. Dat was weer een zeer productieve bijeenkomst. Tuinsgereedschap, waaronder een electrische heggenschaar, diverse koffiezet-apparaten,  radio’s , lampen , boormachines  en vele kledingstukken kregen een tweede leven. Van de in totaal 24 reparaties zijn er 18 geslaagd, 3 reparaties worden vervolgd en 4 apparaten konden niet worden gerepareerd en vonden hun weg naar het recycle circuit. Het is mooi om te zien dat een lievelingsoverhemd weer gedragen kan worden, door een slimme oplossing: het loshalen en omdraaien van de versleten kraag.

Bas Wegman, bestuursvoorzitter van Stichting Repair Café Ede, legt uit dat het Repair Café zich allereerst toelegt op het repareren van dingen die kapot zijn gegaan, vanuit een duurzaam perspectief. Apparaten, textiel, meubels, speelgoed, e.d. zijn vaak snel stuk en worden eveneens snel weggegooid. Gezien de ervaringen van de vele plaatselijke Repair Café’s kan er nog heel veel gerepareerd worden. Daarnaast bevordert het Repair Café de deelname aan de maatschappij, door mensen te verleiden met een kapot apparaat de deur uit te gaan, of door het doen van vrijwilligerswerk voor het Repair Café.

De reden om een Repair Café bijeenkomst in Praxis Ede te organiseren heeft volgens Wegman te maken met de wens om het duurzaam en langdurig gebruik van goederen beter onder de aandacht te brengen. “Ter plekke repareren is beeldbepalend voor wat we werkelijk doen. Daarbij kan de kennis van het repareren worden overgedragen en behouden. Normaal wordt het Repair Café georganiseerd in buurtcentra, in de winkel van Praxis bereiken we een breder publiek.”

“Bovendien sluiten de doelstellingen van het Repair Café aan bij die van Praxis” vult Mark Roffelsen, directeur van Praxis Ede, aan. “Praxis ziet een trend ontstaan waarbij mensen meer zelf willen en gaan maken. Dat behelst niet alleen het bedenken en maken van iets nieuws, maar ook het repareren van bestaande apparatuur en attributen in en om huis. Of het nu gaat om het repareren van een bureaulamp waar je een onderdeeltje van mist of het opfrissen van een oude kast of stoel. Het gaat erom dat je het zelf doet en dat je trots bent op het eindresultaat.”

De eerstvolgende bijeenkomst van het Repair Cafe is op zaterdag 21 november van 10:00 tot 12:30 bij inloopcentrum Meet-Inn aan de Notaris Fischerstraat 10 te Ede. U kunt het Repair Cafe Ede ook volgen op Facebook.

Reparatie bijeenkomsten

ENKA-kantine


03/07/2024 | 19:00 - 21:00

De ENKA-kantine

Repair Café in De Meerpaal


11/07/2024 | 13:00 - 15:30

Buurthuis De Meerpaal

Repair Café in De Ontmoeting


13/07/2024 | 10:00 - 12:30

De Ontmoeting