Vrijwillige reparateurs kleding en textiel gezocht

Joke1

Repair Café Ede-Bennenkom zoekt vrijwilligers voor de reparatie van kleding en textiel. Mensen die handig zijn met naald en draad en goed met een naaimachine overweg kunnen, zijn zeer welkom om één of meerdere keren per maand hun talenten in te zetten.

Inwoners van Ede kunnen bij het Repair Café terecht met hun kapotte (elektrische) apparaten, speelgoed, kleine meubels, textiel en kleding. Deskundige vrijwilligers proberen deze spullen te repareren. “Voor de reparatie van kleding en textiel zoeken we een aantal nieuwe vrijwilligers”, vertelt Pieter van Leusden, bestuurslid van het Repair Café. “Op dit moment hebben we twee dames die dit werk doen, maar dat is eigenlijk te weinig, helemaal omdat we binnenkort uit gaan breiden met twee nieuwe Repairlocaties.

Joke Kranendonk is een van de vrijwillige reparateurs van kleding en textiel. Dat ze plezier heeft in naaien kun je bij haar thuis goed zien, er hangen diverse mooie kleden van patchwork. Ze vertelt wat ze allemaal tegenkomt in het Repair Café: “Het meest voorkomende klusje is het inkorten en omzomen van broekspijpen of het dichtnaaien van een naadje.” Ook herstelt ze regelmatig eens een gaatje in een trui, zet ze een knoop aan of maakt ze een scheurtje zo goed als onzichtbaar. Naast kleding worden er nogal eens gordijnen gebracht die smaller of korter moeten worden gemaakt. Of ze herstelt bijvoorbeeld de stoffering van een poef. “Het Repair Café beschikt over een goede naaimachine waar een duidelijke handleiding bij aanwezig is, maar ik doe ook best wel veel met de hand”, zegt ze. “Je hoeft overigens niet supergoed te kunnen naaien. Het zijn over het algemeen vrij eenvoudige klusjes. Als je een beetje handig bent en creatief dan kom je heel ver. En als ik een klus niet zie zitten, dan zeg ik dat ook gewoon”.

Een van de reparaties die Joke zich herinnert is die van een vissersstoeltje. “Een man kwam binnen met zo’n opklapkrukje en de vraag of de zitting gerepareerd kon worden. Die was echter totaal versleten. Van een dubbelgevouwen stuk spijkerstof dat we nog hadden liggen, heb ik een hele nieuwe zitting gemaakt. Die man was zo blij!” Dat is meteen ook hetgeen wat haar motiveert in dit vrijwilligerswerk. Iets doen waar mensen blij van worden. En dat ze bijdraagt aan duurzaamheid. “Dat spullen op deze manier veel langer meegaan.”

Van Leusden: “Mensen blij maken en het tegengaan van verspilling, dat hoor ik veel van onze vrijwilligers. Het is mooi vrijwilligerswerk en het hoeft niet veel tijd te kosten. Afhankelijk van je voorkeur kun je een of meerdere keren per maand aan een Repair Café meewerken. We hebben een gezellige club vrijwilligers, je wordt goed ingewerkt en je kunt uiteraard eerst een keer meelopen om te kijken of je het wat vindt. Overigens zijn ook andere vrijwilligers, techneuten of gastheren/dames, van harte welkom om zich aan te melden.”

Voor meer informatie en voor aanmelding kan contact opgenomen worden met Pieter van Leusden, tel. 06 51274335.

 

 

 

Reparatie bijeenkomsten

Het Kernhuis


17/04/2024 | 19:00 - 21:00

Het Kernhuis

Het Kernhuis


17/04/2024 | 19:00 - 21:00

Het Kernhuis

Repair Café in de Kolk


20/04/2024 | 10:00 - 12:30

Wijkcentrum De Kolk