Vrijwilligers gezocht voor Repaircafé Ede-Bennekom

Lex en Sander1

Het repareren van kapotte spullen is actueler dan ooit. Dit is het gevolg van een toenemende belangstelling voor duurzaamheid en een groeiend aantal mensen met een smalle portemonnee. Om aan de vraag te kunnen voldoen is het Repaircafé op zoek naar nieuwe vrijwillige reparateurs.

Het Repaircafé Ede repareert drie keer per maand op twee locaties in Ede (buurthuis De Meerpaal en buurtcentrum De Kolk) en één in Bennekom (de Ontmoeting). Ad de Bruin, is voorzitter van stichting Repaircafé Ede. Hij vertelt: “Het Repaircafé draait volledig op vrijwilligers. Er zijn drie soorten vrijwilligers: de gastheren en -dames die de bezoekers welkom heten, inschrijven en de weg wijzen, de reparateurs en de bestuursleden.”

Bezoekers kunnen bij het Repaircafé terecht met  kapotte (elektrische) apparaten, zoals een koffieapparaat, stofzuiger, staafmixer, lamp, hoge drukspuit, grasmaaier etc. “Eigenlijk alles waar een stekker aan zit”, volgens Ad. “Daarnaast repareren we speelgoed of kleine houten meubels. Ook is er een textielreparateur, iemand die goed met de naaimachine overweg kan en kleine reparaties doet, zoals een losse zoom vaststikken, een gordijn of broek inkorten, of een gaatje wegwerken.”
Dat de vrijwilligers het naar hun zin hebben ziet de Bruin aan het vrijwilligersbestand. “Er is weinig verloop. Mensen blijven hier jarenlang actief. Desondanks zouden we graag wat nieuwe vrijwilligers verwelkomen en met name ook jongeren. We hebben ook dringend behoefte aan een extra textielreparateur.”

Ervaring van vrijwilligers
Twee vrijwilligers die nu ruim een jaar bij het Repaircafé werken zijn Sander Polhuijs (36) en Lex Vloemans (67). Het repareren zat er bij beide al vroeg in. “Dat heb ik van huis uit meegekregen”, zegt Polhuijs. “Als iets kapot was dan probeerde je het te maken.” Vloemans herinnert zich dat hij als jochie geïnteresseerd raakte toen hij een koekoeksklok kreeg, die alleen nog ‘Koe’ zei. “Ik heb hem helemaal uit elkaar gehad en dat was het begin. Ik was altijd aan het prutsen. Ik ging ook langs containers en haalde alles eruit met een stekker eraan.  Op een gegeven moment had ik een hele serie gerepareerde zwart-wit tv’s.”
Polhuijs repareert één keer per maand op zaterdagochtend in Bennekom en Vloemans, twee keer per maand in Ede. Beide heren zijn enthousiast over het werk. “Het is een uitdaging om de oorzaak van een probleem te vinden en te verhelpen. Soms staan we met drie reparateurs om één apparaat. Maakt niet uit om wat voor reparatie het gaat, het geeft voldoening als het weer werkt en het motiveert enorm wanneer je een bezoeker blij ziet vertrekken.”
Bijzondere reparaties zijn er ook. Polhuijs: “Een mevrouw kwam bij mij met een 50 jaar oud massage-apparaat uit Zwiterserland. Ze gebruikte het nog regelmatig maar het deed het niet meer. De oplossing bleek een nieuw snoertje”. Vloemans vertelt over een oude man die nog gevaren had op het grote cruiseschip de Rotterdam van de Holland-Amerikalijn. “Hij had een bandopname van de afscheidsspeech die zijn kapitein had gegeven bij het uit de vaart nemen van het schip. Hij wilde graag die speech nog eens afluisteren maar de bandrecorder was stuk. Ik ontdekte dat het rubber van een snaartje was vergaan. Ik heb het kunnen bestellen en gerepareerd. De man was dolgelukkig.”

Nieuwe vrijwilligers welkom
Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom zowel als reparateur of als gastheer of -vrouw. In overleg kan men één of meerdere dagdelen per maand aan de slag op zaterdagochtend of donderdagmiddag. De Bruin: “We raden altijd aan om in ieder geval een keer op een reparatiebijeenkomst te komen kijken, dan krijg je een beetje een indruk van het werk en van de sfeer.”

Voor meer informatie en voor aanmelding, zie www.repaircafe-ede.nl. of bel met Pieter van Leusden: 06 51274335.

Reparatie bijeenkomsten

ENKA-kantine


06/11/2024 | 19:00 - 21:00

De ENKA-kantine

Repair Café in De Ontmoeting


09/11/2024 | 10:00 - 12:30

De Ontmoeting

Repair Café in De Meerpaal


14/11/2024 | 13:00 - 15:30

Buurthuis De Meerpaal