‘Weggooien? Mooi niet!’

Apparaten electrisch en speelgoed

Op een zonovergoten zaterdagochtend is het om half 11 een drukte van belang bij het Repair Café in het gebouw van Meet-Inn. Een rijtje mensen staat voor de inschrijftafel, maar dat lost zich snel op als ze zich na inschrijving bij een reparateur mogen melden.

Iedereen kent het wel: een elektrisch apparaat dat de geest geeft, maar verder nog als nieuw is. Laten repareren is soms bijna even duur als een nieuwe kopen. Of je lievelingsoverhemd waarvan het boord is versleten. Je wilt er geen afscheid van nemen. Dat hoeft ook niet. Onder het motto ‘Weggooien, mooi niet’ krijgen bij Repair Café Ede spullen een tweede kans.

Ad de Bruin is bestuurslid van het Repair Café. “Gemiddeld komen er per keer zo’n twintig bezoekers met kapotte spullen”, vertelt hij. “Wij repareren koffiezetapparaten, kleding, speelgoed, radio’s, elektrische gereedschap en huishoudelijke apparaten; eigen alles behalve ICT-toestellen zoals laptops, smartphones etc. Twee derde van de reparaties is succesvol. Wat niet gerepareerd kan worden, kan men achterlaten en gaat het naar het Leger des Heils die de bruikbare onderdelen er uithaalt.”

Hergebruik en duurzaamheid zijn de belangrijkste reden dat het Repair Café is opgericht aldus de Bruin. “Veel kapotte spullen kunnen na een kleine reparatie weer jaren mee. Er komen bijvoorbeeld regelmatig mensen met een defect Senseo-apparaat. Vaak gaat het om de vervanging van een klein onderdeel van nog geen 10 cent en hij doet het weer.”
Het gesprek wordt onderbroken door een luid geraas. Vrijwilliger Piet die geconcentreerd zit te sleutelen aan de motor van een hogedrukspuit heeft hem weer aan de gang gekregen. De eigenaar meldt zich af bij de inschrijftafel, doneert een vrijwillige bijdrage en loopt tevreden de deur uit.

Een uitdaging

Veel vrijwilligers doen dit werk vooral ook omdat zij het leuk vinden om dingen te repareren. Fred Boer kan dat beamen. Hij is al drie jaar actief als reparateur. “Ik vind het ïedere keer weer een uitdaging”, zegt Fred. Je opent een apparaat en weet niet wat je aan gaat treffen. Eerst zoek je uit wat het probleem is, vervolgens is het de kunst om het op te lossen. Het is erg leuk als dat lukt en mensen blij de deur uitgaan.” Hij herinnert zich een klein meisje met een pop, die hij letterlijk en figuurlijk weer aan de praat kreeg. “Ze was zo gelukkig, ze huppelde de deur uit.”

Handige vrijwilligers gezocht

Het Repair Café bevindt zich momenteel op twee locaties, in de Meetinn, iedere derde zaterdagochtend van de maand en in buurthuis de Meerpaal iedere tweede donderdagmiddag, behalve in juli en augustus.

De Bruin: “We willen graag uitbreiden naar Veldhuizen en Kernhem. We zoeken daarvoor handige vrijwilligers, bij voorkeur uit die wijken.” Want dat is het derde doel van het Repair Café, mensen in de wijk met elkaar verbinden, elkaar ontmoeten. De sfeer is er in ieder geval naar!

Meer weten over het Repair Café Ede, de openingstijden en de vrijwilligers die ze zoeken? Ga naar www.repaircafé ede.nl.

Reparatie bijeenkomsten

Repair Café in De Meerpaal


12/09/2024 | 13:00 - 15:30

Buurthuis De Meerpaal

Repair Café in De Ontmoeting


14/09/2024 | 10:00 - 12:30

De Ontmoeting

Het Kernhuis


18/09/2024 | 19:00 - 21:00

Het Kernhuis